Bijdragers

maandag 22 februari 2010

Openstaan voor anderen, geeft je de kans jezelf te leren kennen.

Geschreven door Belinda:

Ik las van de week een verhaal op een website wat redelijk illustreerd wat ik wil gaan zeggen.

Het verhaal heb ik dus ergens anders vandaan, alleen iets herschreven. De rest zijn weer mijn eigen hersenspinsels :)

Een stel, man en vrouw, hij vind het erg leuk om oldtimers te bekijken. En zo op een zondag ochtend reden ze naar een leuke plek langs de rivier, picknick mand mee en zetelde zichzelf in het gras. Genietend van de koffie en de meegebrachte broodjes zwaaiden ze enthousiast naar de voorbij rijdende oldtimers. De mensen in de oldtimers zwaaiden vrolijk terug! Vrolijke reacties, duimen omhoog! Na een tijdje togen ze naar het stadje waar de stoet oldtimers zou aankomen. Ze zette zich neer op een terrasje met mooi uitzicht op de weg, en zaten eerste rang. Toen de eerste auto's arriveerden zwaaiden ze weer enthousiast naar de zondagsrijders, … echter dit keer keken de mensen in de auto's bijna star voor zich uit. Niets geen reacties zoals ze dat ervaarden terwijl ze in het gras zaten te pickinicken. Wat was er gebeurd? Was er een ongeluk gebeurd onderweg? Zoveel tijd zat er niet tussen, het was maar een uurtje geleden dat ze allen nog vrolijk terug zwaaiden.

Echter het enige verschil in de 2 situaties was dat het stel nu niet langer naast hun klassieke Citroen DS zat. Ze zaten als menig ander gewoon op een stoel op een terrasje. Het was de Citroen waardoor de oldtimerberijders zielsverwanten vermoeden, mede-klassieke auto liefhebbers!!
Dit geeft dus aan dat mensen zich graag openstellen voor mensen in wie ze iets herkennen van zichzelf, Of dit nu een hobby is, een sport die je beoefend, maar zeker ook een probleem dat je ondervind. Mensen vinden het van nature makkelijker om zich open te stellen op het moment dat ze iemand voor zich hebben die 'hetzelfde' zijn. Ik merkte dit zelf in mijn eigen situatie. Je wilt soms de gevoelens die je hebt wel delen met anderen, dus je begint langzaam aan bij mensen die heel dicht bij je staan. Je partner, je ouders, je broer of zus of een zeer goede vriend of vriendin. Het geval wil alleen meestal dat deze mensen niet zien wat jij zien, en ook zichzelf niet zien zoals jij jezelf ziet. Ze zijn in dit geval geen zielsverwant. Ze zullen je blijven vertellen dat je je niet zo moet voelen zoals jij je voelt. Dat er niets aan de hand is. Dat ze je nemen zoals je bent. Maar jij neemt jezelf niet zoals je bent, je accepteerd jezelf niet, en ziet niet wat zij bedoelen. Natuurlijk zoek je als eerste steun en toeverlaat bij de mensen die je na staan, die van je houden en van wie jij houdt.

En dan kom je dus een hindernis tegen. Want om je te steunen, te stimuleren, te motiveren zoek je toch een zielsverwant. Iemand die begrijpt wat je voelt, iemand die snapt dat het allemaal niet zo makkelijk is als dat het er uitziet. Je bent niet op zoek naar iemand die zegt “stel je niet aan” Mensen die dit zeggen, zeggen het niet omdat ze niet van je houden. Of omdat ze je onbelangrijk vinden. Ze zeggen het omdat ze je probleem niet kennen. En ook niet goed kunnen begrijpen. Ze zeggen het omdat ze van je houden, en je gewoon accepteren zoals je bent. Neem het hen dus niet kwalijk!


Maar goed, je moet dus opzoek naar anderen die ook een Oldtimer hebben (laten we maar in de oldtimers blijven hangen haha :) ik vind het wel een leuke vergelijking en kan er wel wat mee! )

Mijn oldtimer stond lange tijd in de garage, wist niet wat ik er mee aan moest, voelde mij alleen, onbegrepen. Ik moest op zoek naar anderen die begrepen als ik over mijn oldtimer praatte, die me konden laten zien hoe ik de oldtimer kon opknappen, hoe ik er iets moois van kon maken. Ik was met de oldtimer opgezadeld, had er niet zelf voor gekozen. Maar hem wegdoen kon niet. Ik kon niet 'even' een nieuwe kopen. Of hem inruilen voor een nieuwe. Ik moest het doen met degene die ik had.
Het heeft lang geduurd eer ik mensen gevonden had. Kwamen ze zomaar op mijn pad? Heb ik ze zomaar gevonden? Nee.. Zolang je je oldtimer in een oude schuur opslaat, en alles uit de kast probeerd te trekken om de oldtimer vooral niet aan de buitenwereld te laten zien, zullen zielsverwanten je niet makkelijk vinden. Of zoals in mijn geval. Ik deed net of ik geen oldtimer had. Mensen die vroegen naar hoe het met mijn oldtimer ging, ik deed net of ik ze niet hoorde, durfde niet toe te geven dat ik zo'n vervallen ding had staan.
Met andere woorden. Je zult zelf in moeten zien wat je probleem is. Waarom voel je je zoals je je voelt. Niemand kan je vertellen “je probleem is dit, of je probleem is dat” Om oplossingen te vinden zul je de oorzaak van je gevoelens moeten zien te achterhalen. Het heeft mij ook lang dwars gezeten. En ook veel tijd gekost in te zien waar de schoen wrong. Toen ik dat eenmaal doorhad zag ik in wie mij wilde of kon helpen. Het kan zijn dat je soms je neus stoot.
Dat is net als bij de oldtimers, je zult soms vele buren moeten vragen om er achter te komen of ze een oldtimer in de garage hebben staan. Soms kost het even tijd, en soms tref je iemand die wel een oldtimer heeft maar jij hebt het gewoon nooit geweten.

We zijn hier dus eigenlijk een oldtimerclubje :-) Denk nou niet jah.. maar die en die d'r oldtimer is veel mooier, of “Belinda, jij bent al zoveel verder met het opknappen van je oldtimer dan ik!” Dat maakt niets uit! Ik ben nog vol in de restauratie! En ik weet donders goed nog hoe het voelt om de mijne te verstoppen. Maakt het dan uit met wat voor oldtimer je hier aan komt zetten? Nee! Alle maten, kleuren, bouwjaren zijn welkom. Het was me al eerder opgevallen dat op een forum alleen meiden die een maatje meer reageerden. Houdt dat in dat meiden met een maatje minder dit probleem niet kennen? Nee zeker niet, er zijn vele mensen die negatief over zichzelf denken, over hun lichaam of bepaalde delen ervan. Maakt dat hun probleem dan minder? Of anders? Nee eigenlijk niet. De technieken die ik gebruik, de oefeningen. De manier waarop ik nu leer lachend in de spiegel te kijken kunnen voor allerlij zaken gebruikt worden.

Iemand maakte eens de mooie opmerking: “Waarom zwaaien alleen motorrijders naar elkaar, en waarom stoppen motorrijders alleen voor andere motorrijders die pech hebben maar niet voor een automobilist die langs de kant van de weg staan” En inderdaad! We zijn hier dan een oldtimerclubje Maar niet alleen voor auto's mensen met een motor passen er net zo goed tussen. Als het maar een oldtimer is :)

Het zou erg fijn zijn om net als ik “In real life” ook iemand in je buurt te hebben die je kan steunen, waar je je verhaal kwijt kunt, die inziet dat het niet op te lossen is met alleen een paar woorden. Maar dat je support nodig hebt, steun, motivatie en soms wat stevige woorden. Probeer dus als eerste om open te staan voor anderen, om signalen op te pakken die aangeven dat iemand je wellicht zou kunnen helpen, of dat jullie elkaar kunnen helpen. Openstaan voor anderen, geeft je de kans jezelf te leren kennen.

Realiseer je ook dat wat ik doe om mijn oldtimer weer op de rails te krijgen voor de jouwe wellicht iets anders werkt. Het spulletje waar ik mijn bumper zo mooi glanzend krijg hoeft op de jouwe niet te werken, maar laat je daardoor niet teleurgesteld voelen, laat je motiveren om te zoeken naar datgene wat bij jou past, waar jij aan zou willen werken. Ik ga wellicht ook wel iets verder met mijn oldtimer dan dat jij zou willen, koop mooie assesoires om hem op te vijzelen, hang grappige dingen aan de spiegel omdat ik denk dat ik hem dan fraaier maak. Echter hoeft dat niet voor jou te gelden. Doe dat waarbij jij je prettig voelt!

1 opmerking:

  1. Mooi verhaal en mooie vergelijking die oldtimer. Die van mij ging in restauratie en dat ging de goede kant op totdat hij weer in de garage kwam te staan (baan kwijt) Nu staat hij er nog steeds en in probeer me op te peppen voor een volgende restauratie. Ik heb altijd gezegd voor mijn 40e 40 kilo eraf en een mommy make-over. De 25 die eraf was is er gedeeltelijk weer bij, dus ik heb nog wel wat voor de boeg. Toch heb ik nog ruim 2 jaar en geef ik nog niet op...

    BeantwoordenVerwijderen